10,5 kg vlasov na hlave alebo vlasoví rekordmani

Indická žena menom Swami Pandarasandhi z Madrasu si zrejme ako malé dievčatko tak moc zamilovala rozprávkovú knihu Pavla Dobšinského „Zlatovláska“, že sa rozhodla nestrihať si vlasy po celý život.

Alebo, ako hovorí jedna juhovýchodná indická povesť, otec malej Swami vymenil na miestnom trhu v deň jej narodenín nožnice za fajku na tabak, aby si mohol pofajčiť na oslavu príchodu prvej dcéry do rodiny Pandarasanhiovcov. A keďže sa Swami narodila do veľmi chudobnej rodiny, nové nožnice si nemohli len tak dovoliť. A tak teda nemala čím strihať. V roku 1949 jej namerali dĺžku vlasov obdivuhodných 7,93 m. Viete si to predstaviť na hlave? 🙂 A to krčné svalstvo? (keďže sa žiadna digitálna fotografia Swami nezachovala, nemôžem vám túto rekordmanku ukázať, ostatných však áno).

žena s najdlhšími vlasmi

Xie Qinping

Držiteľka najdlhších vlasov medzi žijúcimi osobami je momentálne číňanka Xie Qinpingová, ktorá sa pýši dĺžkou cez 5,6 metra (merané v roku 2004).
Vlasy jej do tejto dĺžky rástli viac ako 30 rokov.

Najdlhšie vlasy na svete

paradoxne nemá žena, ale muž – Vietnamec Tran Van Hay, ktorý si nestrihal vlasy viac ako 31 rokov a v roku 2010 mali dĺžku 6,8 metra a hmotnosť 10,5 kg. Ako sa s nimi asi môže jazdiť na bicykli? Takto!

najdlhšie vlasy na svete

T.V. Hay cestou na poštu

Podarilo sa mi vygúgliť fotografiu T.V.Haya cestou na poštu pre balíček s obľúbeným šampónom. Tran si údajne objednával vždy 2,5 litrové balenie chinínového šampónu, aby mu vydržal na celý týždeň. Túto informáciu sa nám ale do uzávierky nepodarilo overiť. 😉   (dole v odkazoch hneď ako prvé nájdete skutočné video bicyklistu v akcii 🙂

Úplne najväčšou rekordmankou všetkých čias je však dobre známa Rapunzel Disneyová z USA, ktorá podľa vyjadrenia animátorov mala na hlave viac ako 100 tisíc vlasov v maximálnej dĺžke až 21,5 m. Maximálnej preto, lebo v niektorých scénach rozprávky animátori museli vlasy skrátiť, keďže sa im začali neskutočne prehrievať renderovacie počítače. Tak vykresliť v 3D stotisíc vlasových „trubičiek“ dá určite zabrať, aj môj notebook by mal čo robiť… 😉
A predstavte si, že americkí vedci z Univerzity v Leicesteri sa zaoberali otázkou „Aké silné sú vlasy Rapunzel“. Výsledkom je seriózna vedecká práca so záverom, že jej vlasy by uniesli hmotnosť 2750 kg, čo je váha približne 45 dospelých mužov. Sa nenudia trochu tí Leicesterskí chalani? 😉

najdlhšie vlasy sveta

(Tento článok môže obsahovať vymyslené príbehy. Všetky údaje a mená osôb sú však skutočné a ich pravosť je overiteľná na internete)

Máte po prečítaní tohto článku, že vaše vlasy sú príliš krátke?

A chcete s tým niečo urobiť? • Začnite VLASOVÝM TESTOM


Aké sú vaše skúsenosti? Som zvedavá, aké skúsenosti alebo zážitky s dlhými vlasmi  máte vy. Napíšte mi dole do komentárov pod článok.
Ak sa vám článok páčil a myslíte si, žeby o ňom mali vedieť aj vaši priatelia, zdieľajte ho prosím na FB.

Zdroje:
http://www.mojevideo.sk/video/1a8f/najdlhsie_vlasy_na_svete.html
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/longest-hair-(female)

http://www.oddee.com/item_98708.aspx/ad28107a
https://physics.le.ac.uk/journals/index.php/pst/article/viewFile/449/265

Eva N.
Eva N. sa od roku 2010 intenzívne zaoberá problematikou ženských vlasov. Študovala staré recepty našich babičiek ako i východné medicínske prístupy k vlasovej problematike. Presadzuje kombináciu pôvodných receptov s prírodnými modernými prípravkami. (v súčasnosti pod značkou Eva N. už pracuje tím viacerých poradcov)
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracúvania osobných údajov.