biele suche lupiny priciny a liecba

Biele suché lupiny

„Adrián, už dlhšie používam vašu kozmetiku. Som veľmi spokojná ale v posledných dňoch sa mi objavili biele lupiny. Mám vymeniť šampón?“
Takto nejako začínajú maily, keď sa začne vonku ochladzovať a prichádza zima.

Je to náhoda? Alebo ZIMA a lupiny spolu nejako súvisia?

Výskyt lupín je závislý na ročných obdobiach a práve ZIMA je doba ich rozkvetu. Pokožka nie je dostatočne prekrvená látkami potrebnými pre jej stavbu, výživu a energiu.

Podľa orientálnych medicín je najbežnejšou príčinou suchých lupín nedostatočná krv v pečeni, ktorá nezvláda vyživovať pokožku hlavy.
K výžive sa viaže potrava, a ako veľmi nevhodné sú pečené a grilované potraviny, margaríny, stužené tuky, ochucovadlá, konzervy, potraviny a nápoje (káva) s horkou chuťou (vysušujú krv), tučné a údené jedlá či sladkosti.

Úplne „nečakane“ 😉 potom prichádza najviac podobných otázok po vianočných sviatkoch.

Takže,
výmena šampónu nie je potrebná, zvlášť ak máte od nás sadu GOLDEN. Tá totiž obsahuje zložky znižujúce tvorbu suchých lupín.

Ďôležitejšia ako šampón je určite úprava jedálnička, pridanie potravín ako špalda, ryža, dusené červené mäso (kačacie, hovädzie, jahňacie).
Fajn je aj moruša, liči, kvasená zelenina (pickles) a uhorky, špenát, koreňová zelenina, čierny sezam, ženšen a goji.

„Môžem mať suché lupiny aj zmenou vody zo studňovej na mestskú?“ – je ďalší typ otázok k téme lupín.
Lupiny vznikajú pri narušení rovnováhy keratinizácie vrchnej vrstvy pokožky. Ich padanie je spôsobené zvýšenou tvorbou nových buniek – zrýchlenou keratinizáciou a nedostatočným dozretím buniek, ktoré sa odlupujú vo väčšom množstve. Svoje zohráva aj známa lipofilná kvasinka pityrosporum ovale.
Mestská voda je väčšinou tvrdšia ako zo studne, čo prispieva k vysušovaniu vlasovej pokožky. Teda určitý vplyv na pokožku tento prechod má.

„Môže mi farbenie vlasov lupiny ešte zhoršiť, alebo sa môžem normálne nafarbiť?“
Nevidím dôvod na zhoršenie stavu, pokiať je farbenie šetrné k pokožke hlavy. Odporúčam ale vždy pred farbením naniesť na pokožku Golden Scalp Serum (čistý konopný olej s nechtíkom, levanduľou, rozmarínom a vitamínmi C,E) alebo píling Detoxi AU.

„Aký máte názor na šampón proti lupinám značky H****s“
Konkurenčné produkty nezvyknem komentovať ani porovnávať. Naša cesta a receptúry sú odlišné od toho, čo nájdete v drogérii.
Z pohľadu trichológa som nenašiel nič uspokojivé v regáloch obchodov a preto sme navrhli a vyrobili vlastnú trichologickú značku The GARDEN.
Sada GOLDEN bola navrhnutá aj pre prípady suchej až lupinatej pokožky hlavy. Šampón a toniku, od novembra 2020 už aj detoxikačná maska Grey Hair Mask, ktorá sa nanáša niele do dĺžky vlasov, ale aj na pokožku hlavy.
A pomáha skvele aj pri lupinách…

„A dokáže stres tiež spôsobiť lupiny?“
Áno. Aj ďalšie stavy nerovnováhy ako nevhodná diéta, silné alebo časté krvácanie, stuhnutá pokožka hlavy či krku, nedostatočný spánok medzi 22-04 h, nočné smeny v práci atď.

Čo lupiny nespôsobuje?
• šampón
• suchý šampón
• veľa strúhaného kokosu v jedálničku 😉

Lupiny sa zo šampónu netvoria.
Nepoznám taký a nemá to ani logiku.
ALE POZOR!

Po zmene šampónu sa lupiny môžu objaviť takmer „zo dňa na deň“.
Ako je to možné?
Existuje veľa šampónov so silikónmi, ktoré upchávajú (časť silikónov je nerozpustná vo vode) nielen vlasové vačky ALE

dokážu lupiny prekryť a prilepiť ich ku pokožke hlavy (!)

Pokiaľ teda používate šampón so silikónmi, „hlava je čistá“.

Potom si kúpite prírodnú vlasovú kozmetiku, ktorá dokáže silikóny rozpustiť, zmyje ich z pokožky a – OOOOPS. Zrazu máte hlavu plnú lupín.
„To je hrozný šampón, mám z neho lupiny. A ešte aký bol drahý!“
Rýchlo naspäť ku silikónovej drogérkovej kozmetike, pri nej lupiny nemávam. 😉

Silikónové šampóny teda dokážu lupiny „prekryť“ (podobne ako poškodenia na povrchu vlasov). Vy ich nevidíte a ste spokojná. ale je to ako zakrývať vyrážku mejkapom. Prírodná vlasová kozmetika naopak ukáže skutočný stav vlasov a pokožky.

Vhodnou kozmetikou, úpravami jedálnička a masírovaním pokožky dostanete pokožku späť do zdravého stavu bez lupín.
Ale o tom som už písal vyššie…

Adrián M.
Adrián je tak trochu cvok, pokiaľ ide o vlasy. Vycestoval do Číny za ženami s najdlhšími vlasmi na svete, aby od nich získal tajné recepty dlhých vlasov. Tie sa stali základom vlasovej kozmetiky pod značkou The GARDEN. Potom študoval 2 roky u majstra na staré čínske bylinné zmesy a formule, aby spoločne navrhli doplnky výživy proti padaniu a na rýchly rast vlasov.” Je spoluzakladateľom projektu "expert_na_vlasy", kde momentálne pôsobí ako trichológ - špecialista na vlasy a vlasovú pokožku, ktorý diagnostikuje príčiny vypadávania vlasov, poškodenia či rednutia vlasov, ochorenia pokožky hlavy a venuje sa liečbe v závislosti na príčine.
Komentáre
  1. Dobrý den.Chtela bych vědět jestli vás šampon má schopnost navrátit vlasům jejich přírodní barvu.Je mi 37let ale už od 18 let mi sednou vlasy v okolí spánku a nad čelem.Dekuji za odpověď.
    Plachetova

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracúvania osobných údajov.