Poznáte 3 pravidlá ako správne čítať obaly výrobkov?

Nedávno som stretla bývalú spolužiačku a ako inak prišla debata na prácu, vlasy, šampóny. Bavili sme sa čosi o zložení vlasovej kozmetiky, keď ma zaskočila otázkou:

„A ako vieš, že vody tam je naviac?“ – „Noooo, lebo je uvedená v zozname ingrediencií na prvom mieste“, odvetila som pomaly sledujúc jej nechápavý výraz tváre. – „Ahááá…, to som nevedela“, priznala pokorne s výrazom žiačika prvého stupňa, ktorý omylom zablúdil do chemického laboratória… Čakala by som, že v našom veku je už každému jasné, ako čítať zloženie kozmetických výrobkov, resp. potravín. No ale nie je. Nehovorím, že je to hanba, samozrejme nie každý sa s tým musí stretnúť za prvých 30-rokov svojho života. Keďže predpokladám, že môže existovať viac „bývalých spolužiačok“ bez tejto znalosti, pripravila som pre všetkých krátky zoznam pravidiel, ktoré pomôžu pri čítaní a pochopení zloženia na obaloch kozmetiky.

Tu sú 3 pravidlá:

 

1. Pripravte si oči RYSA OSTROVIDA alebo LUPU!pravidlá

Áno, skutočne ich budete potrebovať. Písmo používané v popise zloženia už asi ani nemôže byť menšie. Áno, ja chápem výrobcov (budem medzi nich čoskoro patriť, tak opatrne :), že na malé mydielko sa nedá napísať palcovými titulkami čo všetko do neho primiešali. A plus ešte ďalšie zákonom stanovené údaje. Ale ani obrázok listu aloe vera nemusí zaberať celú prednú časť obalu, že?

2. RÝCHLO SI OPRÁŠTE SVOJU SLOVNÚ ZÁSOBU LATINČINY 🙂

Nesmejte sa, boli časy, kedy sa latinčina v škole učila. Málokto z nás sa s ňou asi stretol. No faktom je, že kozmetické výrobky majú uvedené zloženie latinsky. Aj keď na Slovensku by mohli byť uvádzané preklady latinských výrazov. Napríklad miesto CITRIC ACID by sme si prečítali KYSELINA CITRÓNOVÁ. Latinské sú ale zväčša kratšie a hlavne im rozumejú vo všetkých krajinách, kde sa daný výrobok predáva. Teda pre výrobcu je jednoduchšie uviesť názov prísady iba raz – latinsky- ako robiť preklady do všetkých jazykov. Čo je z pohľadu výrobcu výhodné… pravidlá INCI Výrobcovia a distribútori sú povinní uvádzať zloženie podľa tzv. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), teda Medzinárodného názvoslovia kozmetických prísad. Jeho úlohou je aj transparentne informovať spotrebiteľa o obsiahnutých zložkách. Je celkom fajn, keď sa v obchode pri regály dozviem, že moja maska na vlasy obsahuje Methylchloroisothiazolinone. Hneď som pokojnejšia, že to viem, a kľudne vkladám masku do košíka. 😀 INCI v súčasnosti obsahuje viac ako 16 tisícový zoznam všetkého možného, čo by sa chcelo dostať na našu kožu, vlasy, nechty alebo do úst… pánboh ochraňuj a užívateľ pozorne sleduj.

3. VNÍMAJTE PRVÉ INGREDIENCE

Teda zloženie výrobku čítajte postupne zľava doprava (pokiaľ nečítate plynulo arabsky:) ). Obsah jednotlivých prísad má totiž klesajúcu tendenciu, teda ako prvé sú uvedené zložky, ktorých je tam najviac. Tie  látky, ktoré sú zastúpené pod 1 percento celkového objemu, môžu byť zoradené ľubovoľne. V kozmetike býva často na prvom mieste AQUA – VODA, čo je celkom v pohode, na rozdiel od tzv. 100 percentných ovocných džúsov, ktoré tu boli do roku 2012. U nich sme sa mohli dočítať zloženie: voda, cukor, ovocná zložka 25 percent, atď. Proste výsmech spotrebiteľovi… Veľa zložiek v kozmetike má rôzne strašidelné názvy a pritom môže ísť o prírodné zložky. A niektoré prírodné zložky môžu byť nečakane horšie znesiteľné užívateľmi, ako ich chemickí príbuzní. Väčšinou to však býva naopak. Ako príklad strašidelného názvu uvediem AMMONIUM LAURYL SULFATE, čo je inak celkom neškodné penidlo a čistič, a používa sa dokonca aj v prírodnej kozmetike.

­

A aké sú vaše skúsenosti?

Som zvedavá, aké skúsenosti s kozmetikou máte vy. Napíšte mi dole do komentárov pod článok. Ak sa vám článok páčil a myslíte si, žeby o ňom mali vedieť aj vaši priatelia, zdieľajte ho prosím na FB.   Zdroje:

 

 

 

http://www.slozenikosmetiky.cz/slozky-inci/ http://www.ewg.org/skindeep/ https://en.wikipedia.org/wiki/International_Nomenclature_of_Cosmetic_Ingredients

Eva N.
Eva N. sa od roku 2010 intenzívne zaoberá problematikou ženských vlasov. Študovala staré recepty našich babičiek ako i východné medicínske prístupy k vlasovej problematike. Presadzuje kombináciu pôvodných receptov s prírodnými modernými prípravkami. (v súčasnosti pod značkou Eva N. už pracuje tím viacerých poradcov)
Komentáre
  1. Iva píše:

    Pekný článok. Mohlo by ich byť aj viac. A aj ja sa stretávam s ľudmi, ktorí v živote zadnú stranu výrobku nevideli. A poviem Vám, je ich dosť. Najhoršia vec v živote,ktorá vás zničí a potláča, sú hlúpi ľudia okolo Vás.
    Darmo im chcete poradiť, vysvetliť, naučiť! Ešte si z Vás spravia blázna. Mna nechápu moji najbližší a rodičia. Ked im poviem, že túto vegetu a párky jesť nebudem, tak mi to mamka prisype potajomky.
    Inteligentní ľudia by mali žiť mimo prostej civilizácie!!! A práve kvoli takýmto ľudom trpíme najviac. Samozrejme veľkovýrobcovia to veľmi dobre vedia a patrične to aj využívajú. Doslova si vytierajú zadky do ľudí. A oni zase na oplátku chodia každý deň do Tesca a kupujú lacné výrobky a tak prispievajú veľkovýrobcom na dalšiu vilu na Bahamách. A všetci sú šťastní. A mám pocit, že ani tento príspevok mnoho ľudí nepochopí.
    Dobrá rada: Kto nepochopil o čom píšem, mal by sa evidentne viac vzdelávať!!!!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracúvania osobných údajov.