Prečo želatína? V ebooku „Neubližujte už viac svojim vlasom…“ píšem ako môžu silikónové kondicionéry časom zničiť vlasy.
Dôvod? Silikón obalí vlasy aby bolo hladké a lesklé. Čo je celkom fajn, no zároveň blokuje cestu vlhkosti aby sa dostala do vlasu. To môže vysušiť vlasové vlákna a tie sa stanú po čase krehkými.
Oveľa lepšie variantom je želatína. Obsahuje keratín bielkovinu, ktorá sa skutočne naviaže s vlasmi, aby ich posilnila. Na rozdiel od proteínov ako napr. z vaječného žĺtka, ktoré majú problém „spojiť sa“ s vlasmi, čiastočne varené proteíny v želatíne vytvárajú väzby ľahko. Želatína drží obzvlášť dobre na poškodených miestach, ale tiež vyživuje rovnako celý vlas. Pomáha vyhladiť vrchnú vrstvu vlasov (kutikulu), zvýšiť lesk a znížiť poškodenie.
Tie, ktoré majú vlnité alebo kučeravé vlasy tiež uvádzajú po aplikácii, že znižuje krepovatenie.
Ako vyzerajú vlásky PRED a PO si pozrite na fotke mojej americkej kámošky-blogerky, ktorá mi tento tip včera poslala.
Napísala:
„Namiešala som svoju prvú želatínovú masku a výsledok mi skutočne zastavil dych. Moje vlasy sú hladké, lesklé a pocitovo super silné prvýkrát za mnoho rokov. Posielam ti recept, aký som použila…“
Čo potrebujeme?
1 polievkovú lyžicu práškovej bezfarebnej želatíny
1/2 šálky vody
1 čajovú lyžičku jablčného octu
1 čajovú lyžičku medu
Ako na to?
Nalejte vodu do malej panvice. Za stáleho miešania pomaly vsypeme do nej želatínu, aby sa zabránilo vzniku hrudiek. Potom položte panvicu na oheň a zohrievajte až kým sa z nej nebude pariť, za stáleho miešania, aby sa zabránilo lepeniu želatíny na dno panvičky. Keď z panvice začne stúpať para, odstavte ju bokom. Akonáhle sa zmes trochu ochladí (mala by byť teplá, nie horúca, taká príjemná na dotyk) vmiešajte med a jablčný ocot.
Použite ako masku.
Želatínovú masku aplikujeme na čisté mokré vlasy v sprche a rozotierame od korienkov do končekov. Necháme pôsobiť minimálne 10 minút (môžeme skúšať aj dlhšie, až do 30 minút, vtedy ale zakryjeme vlasy igelitovou čiapkou, aby zmes nevyschla). Vlasy nakoniec dobre opláchneme.
Pre extra dávku proteínu je možné želatínu aplikovať na vlhké vlasy, a potom vyfúkať na nízkej teplote. Vlasy budú najskôr tvrdé až chrumkavé, ale želatína sa postupne zmení na tekutú. Potom ju vypláchneme. Na záver môžeme ešte aplikovať svoj obľúbený kondicionér alebo hydratačný balzam či vhodné vlasové mlieko.
Ako často?
Raz týždenne stačí, pretože časté používanie želatíny môže vlasy „pre-proteínovať“, čo spôsobí pocitovo krehkosť vlasov.
Čo na to hovoríte? Počuli ste už v minulosti o želatínových maskách? Aká je vaša domáca liečba alebo obľúbený tip v starostlivosti o vlásky? Budem rada ak mi napíšete do komentárov 😉