vlasy v zime

Vlasy v zime

vlasy v zimeZima so sebou prináša nielen krásu bielych Vianoc, snehovú nádielku s potešením pre lyžiarov, dychberúce scenérie turistom, ale aj nadmerné starosti ženám s vysušovaním, kučeravením či lámaním vlasov. O vlasy v zime sa treba špeciálne postarať.

Zima je najkomplikovanejším obdobím pre vlasy,
na tom sa isto zhodnú všetci vlasoví špecialisti.

Počasie sa mení z vlhkého na studené a veľmi suché a naopak. Je oveľa ťažšie ovládať svoje vlasy v takýchto podmienkach, čo vedie k zvlneniu, kučeraveniu alebo lámaniu vlasov. Pokožka sa môže vplyvom zmien teplôt vysušiť alebo rýchlejšie zmastiť.

Vlasy absorbujú vlhkosť zo vzduchu. Lenže zimný vzduch obsahuje oveľa menej vlhkosti ako teplý letný vzduch, teda vlasy majú tendenciu vysychať. Vietor tiež nasáva vlhkosť z vlasových prameňov, čo vedie ku krehkosti vlasov a ústredné kúrenie vo vašej domácnosti robí vlasy statické a rozlietané.

vlasy v zimeDôvodom pre toto vysychanie vlasov je skutočnosť, že

vlasy sú hygroskopické.

Znamená to, že vlasy vyrovnávajú svoju vlhkosť s okolím. V suchej atmosfére (napr. vykúrená miestnosť) vlasy vylučujú vlhkosť, kým nie je na rovnakej úrovni ako v miestnosti. Vo vlhkej atmosfére (v daždi, hmle či opare, pri mori) naopak absorbujú vlhkosť, kým sa opäť úrovne vlhkosti nevyrovnajú.
Táto chemická vlastnosť vlasov dáva inak aj odpoveď na to, prečo účes od kaderníčky vo vlhku dlho nevydrží. 🙂

Prechody z vonku do vyhriatého interiéru nielen vysušujú vlasy, ale vytvárajú statický náboj, rozlietanosť vlasov a výraznejšie sa môžu štiepať končeky. A vlasy v zime majú naviac tendenciu rásť o niečo pomalšie, takže vlasy s odstrihnutými končekmi tak rýchlo nedorastú 😉

Používanie žehličiek a fénov v zime vytvára viac tepla a teda väčšie potenciálne škody na vlasoch. Preto je v tomto období pravidelné používanie ochranných leave-on kondicionérov (bezoplachových), sprejov či vlasových balzamov na vlasy potrebné. Tie by mali obsahovať vyladený pomer vody a kvalitného oleja, ktorý ich ochráni pred žehlením, vykúrenými miestnosťami a udrží ich dlho hladké, lesklé a elastické. A kvalitný balzam na vlasy zabráni aj elektrizovaniu.

vlasový balzam

A ak nosíte zimné čiapky = dokonalé pohlčovače vlhkosti z vlasov (podobne ako bavlnené návliečky na vankúšoch cez noc), dajte si na vlasy najskôr hodvábnu šatku a až potom čiapku – či prilbu pri lyžovaní 😉

Z pohľadu striedania ročných období má zima jednu skvelú vlastnosť – je najvhodnejším časom na čistenie vlasových korienkov.
mazotok na korienkochTie by sme počas zimy mali zbaviť tukových a olejových nánosov, aby mohli v súlade s jarným bujarením v prírode vstrebať maximum živín a rast vlasov sa tak dostal na MAXIMUM.

Možno to pre vás nebude dôležité, ale 97 % vlasov, ktoré nám záverom roka 2016 zaslali naše klientky, bolo postihnutých tukovým či olejovým mazotokom. Rovnaké bolo aj percento tukom obalených vlasových korienkov, čo je najčastejšia príčina padania vlasov.

olejovy mazotokKeďže čistenie korienkov trvá v priemere 2 mesiace, január je ideálny čas pre začiatok čistenia.
S príchodom jari budú tak naše vlasové korienky v najlepšej kondícii pre rast nových centimetrov zdravých a silných vlasov…

Chcete vedieť ako sú na tom vaše vlasové korienky?

Pošlite vlasy poštou a náš trichlóg vám do 5-7 dní zašle videoanalýzu vašich vlasov s fotografiami a kometárom. Pozrite si, ako taká analýza korienkov vyzerá – >>kliknite SEM pre zobrazenie VIDEA<<.
Trichologickú analýzu objednávajte cez eshop >> TU<<


Aký tip pre vlasy v zime sa osvedčil vám?

Som zvedavý, aké skúsenosti a názory na túto tému máte vy. Napíšte mi dole do komentárov pod článok.
A ak sa vám článok páčil a myslíte si, žeby o ňom mali vedieť aj vaši priatelia, zdieľajte ho prosím na FB.
Budem veľmi rád, ak spolu pomôžeme aj ostatným. Ďakujem…

Adrián M.
Adrián je tak trochu cvok, pokiaľ ide o vlasy. Vycestoval do Číny za ženami s najdlhšími vlasmi na svete, aby od nich získal tajné recepty dlhých vlasov. Tie sa stali základom vlasovej kozmetiky pod značkou The GARDEN. Potom študoval 2 roky u majstra na staré čínske bylinné zmesy a formule, aby spoločne navrhli doplnky výživy proti padaniu a na rýchly rast vlasov.” Je spoluzakladateľom projektu "expert_na_vlasy", kde momentálne pôsobí ako trichológ - špecialista na vlasy a vlasovú pokožku, ktorý diagnostikuje príčiny vypadávania vlasov, poškodenia či rednutia vlasov, ochorenia pokožky hlavy a venuje sa liečbe v závislosti na príčine.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracúvania osobných údajov.