umyvanie susenie vlasov

Viete ako správne umývať vlasy a sušiť ich?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kto vás naučil si umývať vlasy a sušiť vlasy? Mama? Babka či sestra? Plechavý otec? 😀

A mama to vie odkiaľ? Od babky? A tá to robila správne? Boli pred 60-timi rokmi rovnaké šampóny či uteráky ako dnes?
8 otázok na úvod stačí – poďme k veci… 😉

V tomto článku sa dozviete ako ŠETRNE umývať vlasyŠETRNE sušiť vlasy s ohľadom na ich mechanickú štruktúru na povrchu.

Keď som pred rokmi s vlasmi začínal, myslel som si, že článok o tom ako si umývať vlasy nikdy nenapíšem.

Načo. Veď vysvetľovať umývanie vlasov je ako vysvetľovať ako si umývať zuby. Vezmete kefku, vytlačíte trochu pasty a veselo šúchate zľava doprava a späť. A práve ako som uvažoval nad prirovnaním k umývaniu zubov, tak som si spomenul, aký som bol prekvapený z prvej návštevy u dentálnej hygieničky. Tá mi ukázala, že 25 rokov som si zuby umýval zle. Ale veď mama povedala, že sprava doľava a naspať a poriadne pritlačiť, aby sa zúbky pekne leskli… Celé ZLE!

Šetrné umývanie vlasov

Predtým, než začnete s umývaním si vlasy riadne prečešte. Potom vlasy dôkladne zmáčajte, ideálne v záklone.
Obvyklú dávku šampónu rozrieďte v 2 dcl pohári s teplou vodou a vylejte polovicu pohára na hlavu. Premasírujte a opláchnite. Následne použite zvyšok rozmiešaného šampónu z pohára, už vám bude isto aj viac peniť. Ak máte kvalitný prírodný šampón s bylinkami, nechajte 1-2 minútky pôsobiť, aby stihli bylinky zasiahnuť aj pokožku hlavy. Opláchnite.

Pri umývaní pohybujte rukami iba spredu dozadu, teda od čela smerom dozadu ku krku a naspäť. Nie do bokov. A krúživé pohyby sú najhoršie. Zbytočne vlasy pochlpia.

vlasove tipy

Neumývajte si vlasy príliš horúcou vodou, môže vlasy poškodiť. Na umývanie vlasov je vhodná vlažná vodana záver opláchnite studenou, čo dodá vlasom lesk. Pretože vlasové kutikuly sa zatvoria, čím sa vlasy stanú hladké. A hladké povrchy odrážajú svetlo, teda sa lesknú 😉

vlasove tipy

Šetrné sušenie vlasov

Spôsob ako sušíte svoje vlasy je kľúčom k pevným zdravým vlasom. Je to zároveň jeden z najviac podceňovaných krokov v starostlivosti o vlasy.

Sušenie vlasov má byť šetrené, pretože vlas nie je nikdy taký zraniteľný a náchylný na poškodenie ako keď je mokrý.
Nešetrným zaobchádzaním (napr. vysokým pH pri farbení, krúživými pohybmi počas umývania vlasov, šúchaním za mokra, tupírovaním vlasov) ich možno totiž ľahko poškodiť, čím sa vlasy stávajú matnými, jemnejšími a ľahšie sa lámu.

V mokrom stave sú totiž tieto „šupinky“ na povrchu vlasu (kutikuly) otvorené a nachýlné na poškodenie.

vlasové kutikuly

Preto by mal mať uterák či turban čo najjemnejší povrch, aby kutikuly nezachytával a nevylamoval ich. Zároveň by mal mať vysokú absorbčnú schopnosť, aby čo najrýchlejšie odvádzal vodu z povrchu vlasov. Vtedy sa kutikuly na povrchu zatvoria, uložia rovno na povrch vlasu, čím vlas maximálne chránia a zároveň zadržujú vlhkosť vo vlase, aby bol ohybný, elastický, nelámavý.

Krepovité vlasy bez lesku môžu byť minulosťou.

Som vďačný, že som narazil na (pre mňa novú) technológiu absorbcie vody z vlasov – AQUIS, o ktorej som nevedel. Nie je uterák ako uterák. To, čo som spoznal, sa ani uterákom nazvať nedá. Vodu totiž neutiera, ale absorbuje. Som rád, že sa niekto venuje sušeniu vlasov na úrovni kutikúl, čo ma ako trichológa ihneď oslovilo a pustil som sa do testovania a skúmania rozdielov trichologickou kamerou. 🙂

Porovnával som s klasickým uterákom. Rozdiely sú ohromujúce.

Na nasledujúcich fotkách nižšie uvidíte povrch klasického uteráku (hnedý) a AQUIS turbanu v rôznych stupňoch zväčšenia (20-250x).

porovnanie uterakov aquis

utieranie vlasov klasický uterák

kliknutín foto zväčšíte

turban uterak aquis

kliknutín foto zväčšíte

Hustota vlákien, hrúbka a usporiadanie je úplne rozdielne. Po objasnení ich štruktúry cez trichologickú kameru a testovaní na vlasoch sa nečudujem, že turbany a uteráky AQUIS

získali prestížne ocenenie BEAUTY SHORTLIST AWARDS 2017
v kategórii „Najlepší vlasový produkt„.

Zabudnite na drsné zaobchádzanie s vlasmi. Dajte vlasom tú najlepšiu starostlivosť a vymeňte svoj starý za nový – absorbčný uterák/turban.
Tu je pár dôvodov, prečo tak urobiť čím skôr:

  • skrátite dobu sušenia vlasov o 50%
  • Aquis suší šetrne, bez potreby šúchania vlasov
  • minimalizuje lámavosť a krepovitosť
  • farba vlasov zostane dlhšie žiarivá
  • poškodené kutikuly nemožno opraviť, poškodenie ja trvalé, zbavíte sa ho jedine odstrihnutím vlasu 🙁

Samozrejme sme po očarujúcom testovaní produkty Aquis zaradili aj do ponuky eshopu expertnavlasy.sk.
Absorbčný uterák či turban AQUIS považujeme za „must have“ doplnok každej ženy, ktorá chce svoje vlasy rozmaznávať, ušetriť čas a dopriať im tú najlepšiu vlasovú starostlivosť. Naviac, vlasy sa nebudú tak rýchlo vysušovať a budú mať lesk ako z reklamy 😉

Odteraz AQUIS určite nájdete trvalo na našom eshope – v sekcii DOPLNKY.

Osobne si myslím, že je to jeden z TOP darčekov, aký nielen žena môže dostať.

Naviac vkusne zabalený ho môžete mať doma na druhý deň…

Aquis uterak pre muzov aj zeny

kliknutím na foto sa presuniete do eshopu

♥ Ďakujeme majiteľke stránky aquis.sk za objasnenie technológie a súhlas s použitím fotografií na našom webe.


Budem rád, ak si nájdete čas a napíšete mi, čo si o tom myslíte, prípadne otázky k tejto téme.
Ak si myslíte, žeby tento článok mohol byť užitočný pre niekoho z vašich známych a priateľov, zdieľajte ho. Vďaka.

Odkazy:
stránka s ocenením pre AQUIS – vyhlásenie víťazov – BEST HAIR PRODUCT:
http://www.thebeautyshortlist.com/2017-beauty-shortlist-awards-2nd-march-the-complete-winners-list/
https://www.instagram.com/aquishair/
https://www.aquis.sk

Adrián M.
Adrián je tak trochu cvok, pokiaľ ide o vlasy. Vycestoval do Číny za ženami s najdlhšími vlasmi na svete, aby od nich získal tajné recepty dlhých vlasov. Tie sa stali základom vlasovej kozmetiky pod značkou The GARDEN. Potom študoval 2 roky u majstra na staré čínske bylinné zmesy a formule, aby spoločne navrhli doplnky výživy proti padaniu a na rýchly rast vlasov.” Je spoluzakladateľom projektu "expert_na_vlasy", kde momentálne pôsobí ako trichológ - špecialista na vlasy a vlasovú pokožku, ktorý diagnostikuje príčiny vypadávania vlasov, poškodenia či rednutia vlasov, ochorenia pokožky hlavy a venuje sa liečbe v závislosti na príčine.
Komentáre
  1. Kristína píše:

    Aquis uteráky a turbany momentálne nemáte vo svojej ponuke na e-shope, plánujete ich ešte v budúcnosti do ponuky zaradiť?

  2. Lucia píše:

    Vlasy si umyvam v predklone. Neviem si predstavit ako by som ich umyvala v zaklone bez toho aby som nemusela cela vojst do vane (sprchy). Ved si chcem zmyt len vlasy.
    Je lepsie rozcesat vlasy po umyti este mokre alebo az ked uplne vyschnu. Nie su mokre citlivejsie na lamanie? DAKUJEM 😊

  3. Veronika píše:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je tento postup v poriadku resp. na Váš názor na prečesávanie vlasov po nanesení masky na vlasy v sprche. Vždy keď si vlasy dôkladne umyjem šampónom, vlasy jemne vysuším uterákom aby z nich nekvapkala voda, nanesiem masku na vlasy, nechám pôsobiť 3 minúty, vlasy celé prečešem a následne masku zmyjem. Potom už nasleduje štandardný postup. Ďakujem

  4. Simon píše:

    Velmi prakticky clanok. Vyskusam ?☺

  5. Adrián píše:

    Krásny deň Nika, fénovanie je v poriadku, pokiaľ vzduch nie je príliš horúci, pokožku a vlasy vysušíte dobre aj teplým vzduchom, vieme všetci, že horúci vzduch aj voda vlasom škodia. Pokiaľ máte suché vlasy, zrejme máte poškodené už kutikuly na povrchu vlasov a vlhkosť sa vo vlasoch nedokáže udržať. Pozrite si iný článok na blogu, ktorý vám pomôže vďaka domácemu receptu lepšie a dlhodobejšie vlasy hydratovať, nech sa páči:
    https://blog.expertnavlasy.sk/domaci-recept-na-vlasy-hydratant/

  6. nika píše:

    Ahojte, mňa táto téma zaujala a mala by som k tomu ešte pár otázok 🙂
    Aký máte nároz na fénovanie vlasov – ak ste za, tak ako čo najšetrnejšie? ja si vlasy nefénujem takmer nikdy lebo mám (možno iracionálne) strašné strach z toho, že si vlasy zničím ešte raz – naprik tomu, že o vlasy sa snažím starať poriadne a používať kvalitnú kozmetiku a už roky sa riadim aj veľa zásadami ktoré som sa neskôr dočítala aj tu u vás, mám veľmi suché vlasy a fénu sa bojím ako čert kríža… A môžu sa vlasy nejako výraznejšie poškodiť aj samotným „uväzovaním“ do uteráka/turbanu? ako to urobiť čo najšetrnejšie? 🙂

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracúvania osobných údajov.