Pred rokmi sa internetom šírila jedna prezentácia, ktorá otvárala ľuďom oči. Išlo v nej o prirovnanie tvaru niektorých potravín k orgánom nášho tela. Niekedy je táto podobnosť až zarážajúca, takže by bolo určite chybou ju ignorovať.
Preto som tento článok nazvala
Poďme sa teda pozrieť, čo nám chce stvoriteľ naznačiť a čo som časom zistila… 😉
Vlašský orech
Vyzerá ako mozog a znaky na jeho šupke vyzerajú ako mozgová kôra. Dôležitý obsah je naviac uložený pod tvrdou škrupinou. Podoba čisto náhodná? Asi nie… Vedecky je dokázané, že orechy pomáhajú zvyšovať a rozvíjať funkciu mozgu.
Mrkva
Keď rozkrojíme mrkvu na kolieska, zistíme, že vyzerá ako ľudské oko – zrenica a dúhovka. Veda dokázala, že mrkva podporuje krvný obeh v oku a zlepšuje tak funkciu zraku. Mrkva má svoju oranžovú farbu vďaka beta-karoténu, ktorý znižuje riziko vzniku šedého zákalu. Tiež chráni pred degeneráciou makuly súvisiace so starnutím.
Paradajka
Paradajka má 4 komory a je červená. Naše srdce má tiež 4 časti (2 komory a 2 predsiene) a je červené. Takže spojitosť je zrejmá. Všetky výskumy dokazujú, že paradajka je plná lykopénu, ktorý je veľmi prospešný pre srdce a krv. Naviac v knihách o ruskom ľudovom liečiteľstve nájdete práve „paradajkové recepty“ na vysoký krvný tlak (2 rajčiny na lačný žalúdok).
Fazuľa
Tvar fazule pripomína obličku a fazuľa samotná pomáha udržiavať ich zdravé fungovanie. Odvodňujú, zbavujú opuchov a obličky prečisťujú. Fazuľa poskytuje celý rad minerálov a vitamínov, a preto je všeobecne prospešná pre zdravie človeka. Ak sú vaše obličky oslabené (čím trpí väčšina ľudí), budete potrebovať zvýšiť príjem fazule v strave. Najvhodnejšie sú veľké maslové druhy fazule tmavej farby, potom mungo fazuľa (iba v lete, lebo ochladzuje) a fazuľa adzuki.
Avokádo, baklažán a hruška
Avokádo, hrušky a baklažán sú dobré pre zdravé fungovanie maternice a krčka maternice a tiež vyzerajú ako tieto orgány (otočená hruška). Moderný výskum ukazuje, že keď žena zje jedno avokádo týždenne, vyrovnáva pôrodné hormóny, zabráni nadmernej hmotnosti po pôrode a môže predchádzať rakovine krčka maternice. Dokonca trvá presne deväť mesiacov, než avokádo dozreje, rovnako ako vývoj dieťaťa v maternici. To sú „náhody“, že? 😉
Figy
Figy sú plné semien, čo je zrejme dôvod, prečo sa počet spermií pri ich pravidelnej konzumácii zvyšuje, rýchlejšie sa hýbu a zabraňujú tak neplodnosti u mužov. A údajne niektoré druhy fíg rastú na konároch dokonca v pároch…
Olivy
Olivy zvyšujú zdravie a plnohodnotnú funkciu vaječníkov. Talianska štúdia zistila, že ženy, ktorých strava obsahovala veľa olivového oleja, mali o 30% nižšie riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Zdravé tuky v oleji môžu dokonca pomôcť potlačiť genetickú predispozíciu na vyvolanie rakoviny.
Brokolica
Malé hlavičky brokolice, ktoré sú tak tesne pri sebe veľmi pripomínajú stovky rakovinových buniek. Tím výskumníkov na US National Cancer Institute zistil, že týždenné porcie brokolice stačia na to, aby sa znížilo riziko rakoviny prostaty o 45%.
Sladké zemiaky čiže batáty
Sladké zemiaky pripomínajú slinivku brušnú a skutočne môžu vyrovnať glykemický index u diabetikov a podporujú zdravú funkciu tohto orgánu. Sladké zemiaky majú vysoký obsah beta-karoténu, ktorý je silným antioxidantom a chráni všetky tkanivá v tele.
Citrusy
Pomaranč, grapefruit a ďalšie citrusové plody pripomínajú žľazy ženských prsníkov. Starajú sa o zdravie pŕs a o pohyb lymfy v dutinách (najmä grep, ktorý sa s úspechom používa v podobe esenciálnejho oleja aj pri lymfodrenážnych masážach).
Cibuľa
Cibuľa vyzerá ako naše bunky a presne táto zelenina pomáha aj pri ich čistení. Výskum ukazuje, že cibuľa odplavuje odpadové látky zo všetkých telesných buniek. Dokonca produkuje slzy, ktoré umývajú epitelové vrstvy z očí. Ďalším spolupracovníkom je cesnak, ktorý podobne pomáha detoxikácii buniek.
Zázvor
Zázvor vyzerá ako žalúdok a tiež pomáha pri trávení. Indovia a Číňania používajú zázvor už viac ako 5000 rokov k upokojeniu žalúdka a vyliečenie nevoľnosti. Zázvor tiež spomaľuje tempo rastu nádorov hrubého čreva.
Huby
Huby pri rozkrojení na polovicu pripomínajú tvar ľudského ucha. Huby zlepšujú sluch, pretože obsahujú vitamín D, ktorý je tiež zdravý pre kosti, hlavne pre tri malé kostičky v uchu, ktoré prenášajú zvuk do mozgu.
Hroznové víno
Hrozno sa podoba na pľúcne mechúriky. Strava s vysokým obsahom čerstvého hrozna ukázala, že sa znížilo riziko rakoviny pľúc a rozdutie pľúc. Semená hrozna tiež obsahujú chemické látky nazývané proantokyanidiny, ktoré znižujú závažnosť astmy.
Zeler, Rebarbora
Zeler a rebarbora vyzerajú ako kostná štruktúra. Tieto potraviny cielene posilňujú pevnosť kostí. Kosti sa skladajú z 23% hydroxidu sodného a tieto potraviny sodík obsahujú. Ak nemáte dostatok sodíka vo svojej strave, telo si ho berie z kostí, a tým ich oslabuje. Tieto potraviny dopĺňajú a zásobujú kostru tela.
Banány
Áno, božská lekárnička obsahuje aj banány. Nie však v pozícii, kde by ste ho možno očakávali 🙂 Hovorí sa, že pravidelné jedenie banánov vám vyčarí úsmev na tvári. Toto populárne ovocie obsahuje proteín tryptofán, ktorý sa trávením premení na neurotransmiter zvaný serotonín – hormón šťastia. Banán je možné nazvať prírodným antidepresívom, pretože nastavuje vyššiu úroveň produkcie serotonínu v mozgu.
Ženšen
Koreň ženšenu vyzerá ako celé ľudské telo a je tiež celostným liekom na takmer všetky ochorenia. Zrejme preto dostal aj priliehavý názov „všehoj ázijský“. Radí sa medzi adaptogény, rastlinné látky bez špecifického účinku na niektorý konkrétny orgán či chorobu, ale pôsobiace na organizmus povzbudzujúco a tonizujúco, posilňujúc zdravie a vitalitu. Užívanie ženšenu pomáha vzpružovať, zlepšiť všetky životné funkcie, metabolizmus i krvný obeh, oživiť pamäť, myslenie, hospodárenie s energiou, uvádzať telo do rovnováhy, odstraňovať vyčerpanosť a človek sa tak cíti celkovo zdravšie. Od nepamäti sa vysoko cenia i jeho afrodiziakálne vlastnosti.
Červené víno
Červené víno, ktoré je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, vrátane silného resveratrolu, vyzerá ako krv a tiež jej aj prospieva. Červené víno chráni pred ničivými účinkami LDL cholesterolu, ktorý môže spôsobiť srdcové choroby. K dispozícii je tiež zlúčenina znižujúca zrážanlivosť krvi v červenom víne, takže sa znižuje možnosť vzniku krvných zrazenín, ktoré sú spojené s cievnymi mozgovými príhodami a srdcovými chorobami.
Práve princíp Božskej lekárničky ma inšpiroval k hľadaniu niečoho z prírody, čo by pomáhalo našej téme, teda vlasom. Ako spomínam v jednom neverejnom článku, našla som postupne božskú indíciu ku vlasom. Cez rôzne trávy, škoricu až – a teraz budú mnohé z vás isto prekvapené – k chinínovej kôre.
Čo vám pripomína chinínová kôra na obrázku vedľa?
Podoba s našimi vlasmi nebude asi taktiež náhodná, vzhľadom na účinky chinínu na podporu rastu vlasov a ich pevnosť. Naviac podporené mojou vlastnou skúsenosťou a stovkami pozitívnymi reakciami mojich zákazníčiek.
Som zvedavá, či poznáte nejaké ďalšie „položky“ božskej lekárničky. Napíšte mi dole do komentárov pod článok.
Ak sa vám článok páčil a myslíte si, žeby o ňom mali vedieť aj vaši priatelia, zdieľajte ho prosím na FB. Božská lekárnička ich isto zaujme…
chýba mi tam GOJI 🙂
Pekné :). A čo je na kožu?
K tématu by Vám toho mohl říct otec mého partnera, pokud se zajímáte o alternativní medicínu. Stačí mne kontaktovat 🙂
Ahoj Gabi,o tu alternativnu medicinu by som aj mala zaujem 🙂
Tak nedelam to primo ja. Staci napsat, co primo potrebujes vedet 🙂
Hezký článek, na plíce mi připadá kapusta,ale kapusta po česky né zelí…je taková vlnitá.
Cesnak.je vyborny na všetko.je to prirodne antibiotikum, ale hlavne prečistuje cievi.v priereze je ako potrubie ciev?
Ďakujem za komentár, skúsim zistiť ešte viac a článok následne aktualizovať… 😉